Followers

Thursday, 1 June 2017

Apa yang Best Kat Lenggeng Part II

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, berjumpa lagi kita dalam "Fikri Basir Blog". Dalam entri kali ni, aku tertarik untuk berkongsi satu lagi tempat yang menarik di kampung aku. Ada dah aku selitkan dalam entri2 sebelum ni, cuma tak detail. Kali ni aku akan selitkan sekali beberapa keping gambar yang mungkin menarik minat korang untuk berkunjung ke sini.

Jeram Kedah yang terletak di kawasan Ulu Beranang, Lenggeng. Kebanyakkan yang datang ke sini rata- rata orang kampung sendiri dan mereka yang selalu hiking di Bukit Broga. Kalau dari Pekan Lenggeng kira- kira 3 kilometer manakala dari Broga aku kira lebih kurang 5 ke 7 kilometer. Opss, tu baru sampai simpang jalan besar, masuk lagi ke dalam lebih kurang 3 ke 4 kilometer. Kena masuk dalam kawasan Perkampungan Orang Asli dulu baru sampai ke tempat ni. 

Tentang aktiviti yang boleh dijalankan di sini, of course mandi jeram. Tu yang paling utama, kedua memancing ikan tengas. Aku selalu jugak berkunjung ke sini, memancing ikan tengas. Selalu aku akan berkunjung ke sini hujung minggu, memancing ikan tengas. Tapi sensitif sikit ikan tengas kat sini, kalau bising-bising, tak mahu makan umpan, kena menyorok sikit. Ketiga, aktiviti berbasikal dalam kawasan orang asli. Aku pernah jumpa seorang brader ni berkayuh dari semenyih ke sini, jauh baii..

Satu Peringatan- Kawasan ni memang cantik, tapi tu lah, satu yang aku tak suka perangai setan orang malaysia ni suka buang sampah. Tu satu sikap yang aku dan sepupu aku abang kamarul kecewa sangat. Tiap kali aku berkunjung ke sini, mesti ada sampah2 makanan dan minuman, paling tak boleh bla tinggal spendar. Hanat betul perangai,bila ada kes kencing tikus, mulalah sawan, walhal punca dari tangan sendiri. So, please keep your brain function bila sentuh bab2 sampah ni. Memang bengang aku tengok sampah2 ni bertabur. Kalau ikut hati, aku tak nak share tempat ni pun, tapi tu lah hati meronta-ronta nak menulis fasal tempat ni. Ok lah, kat bawah ada sikit gambar yang aku boleh share dengan korang, hope u enjoy this entry ok?


Bahagian atas jeram ni.



Kat bahagian ni agak dalam, seriously best kalau mandi kat sini.


Payung set yang aku guna untuk memancing tengas.


Monday, 29 May 2017

Merantau di Negeri Orang

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah bertemu lagi kita dalam Fikri Basir Blog. Lama dah tak menulis, I'm too busy managing my life. Ye, dah menjangkau umur 20 an ni, aku tahu banyak tanggungjawab yang perlu di selesaikan. Alhamdulillah, aku mula memijak batu loncatan dalam hidup aku. Aku kini berada di Negeri Cik Siti Wan Kembang mencari sesuap nasi dan memulakan kerjaya dalam hidup aku. Eh, tahu ke Negeri Cik Siti Wan Kembang? Jangan malas, tak tahu google lah. Takkan aku nak ajar. Haha. Jauh merantau bagi aku yang first timer.

Cabaran? Yes, a lot of cabaran especially in term of dialek, Negeri Sembilan dengan Kelantan 2 negeri yang berbeza dalam dialek dan percakapan. Minggu dan bulan pertama menghadap dialek Kelate memang susah bagi aku. Lidah nismilan, telinga nismilan bila berjumpa dengan dialek kelate be like "krik krik". Bila diorang berborak aku semacam alien, tak faham sepatah. Orang gelak, aku pun heboh nak gelak, bila orang tanya faham ke tak? Tuhan saja yang tahu.

Makanan- Of course lah berbeza. Cara masakan, rasa semua berbeza, satu je sama. Nasi, tom yam. Memandangkan tekak aku tekak nismilan, of course rasa lain macam. Tapi dah adat merantau, kena try semua benda. Kalau takut nak cuba, duduk rumah cium ketiak mak kau tu. Haha, makanan kat sini of course banyak manis-manis macam orangnya jugak. Memandangkan aku tidak memilih makan, semua aku bedal asalkan perut aku di isi. Lagipun kita kena cuba semua makanan kat Malaysia ni, barulah sempurna tekak ni. Tapi aku tetap minat makanan negeri, kadang-kadang aku menggulai sendiri bila ada masa.

Kehidupan sosial- Orang kelantan satu yang aku puji, mereka peramah. Belum pernah aku duduk di kedai ke, restoran ke, semua ramah menegur. Tanya duk mana, sebab dr segi percakapan pun diorang dah tahu aku bukan asal kelantan. And that what i'm impress with them. Kalau tak kenal pun boleh bersembang macam dah kenal lama. Tu yang buat aku tak kekok duduk sini, semua ramah boleh buat bersembang as long as jaga adab di negeri orang.

Kesimpulan- Sejujurnya aku cakap, it's good to merantau. Banyak kelebihan kau merantau terutama masa muda ni. Ye, aku cemburu dengan kawan-kawan yang dah jauh merantau, sampai luar negara lagi. Banyak yang kau boleh tahu, and bagi aku merantau ni boleh menambah keyakinan kau, dan membuatkan kau berdikari, tak bergantung pada sesiapa pun boleh survive. Rugi rasanya kalau tak ke negeri orang waktu muda ni. 

ok lah setakat ni dulu aku boleh kongsikan,gambar2 takde untuk entri kali ni, maybe next entri kot.

Thursday, 17 September 2015

Aku Penunggang Motosikal

Assalamualaikum w.b.t

Seriously lama woi tak update blog ni. Memang dah abih dah idea haa nak nulih(menulis) ni. Alhamdulillah laa ado gak bondo eh nak ditulih an haa. Ni cito pasal penunggang motosikal lah ni. Okay okay, cakap pekan sikit. Aku dah lama dah tunggang motosikal ni. Risiko memang banyak bab-bab menunggang motosikal ni. Cuaca, memang biasalah. Kalau hujan kuyup, kalau tak hujan kering lah. Haha, kalau nak diceritakan risiko tunggang motosikal ni budak terencat darjah 5 pun boleh cerita panjang lebar bab risiko ni.

Point yang aku nak HIGHLIGHT kan kat sini adalah timbang rasa pemandu-pemandu kat Malaysia ni. Sepanjang aku bawak moto kat Melaka dan Johor ni, dah 34* kali dah kena potong sipi-sipi. Memula kena tu kira boleh sabar jugak lah, Husnuzzhan lagi mungkin tak dapat nak agak memotong tu, tapi kalau dah banyak kali tercarut jugak mulut ni dek terkejut memotong sipi-sipi ni. Dah lah laju memotong, dalam hati dah " Apo cilako bona orang bawak kereto ni?! Setan boto lah!!". Agak-agak kau buat kat 40 orang macam aku ni, mau termakbul memang cilako lah kau kan? Kalau aku bawak superbike memang dah kena kejar dah kau, aku ikut sampai rumah nak tampar je sedas dua. Apakan daya bawak moto kapcai je, terpaksa lah bersabar.

Memang geram attitude macam ni, takde timbang rasa kat penunggang motosikal, cuba kau bayangkan kau kena macam aku ni, kalau tak abah kau ke, adik kau ke. Di buatnya pulak ada lemah jantung ke mau tak berbuih mulut kat atas moto, malahan boleh menyebabkan kemalangan. Selalu aku perhatikan, kadang-kadang nak jugak bawak ketengah jalan sikit bagi pemandu kereta ni tahu jalanraya kat Malaysia ni lebar, banyak ruang nak memotong. Tapi itu lah, motosikal ibarat mentimun, melanggar tak boleh, dilanggar lagi lah parah. Selalu heboh penunggang motosikal tak berhati-hatilah, samseng jalanan lah. Tu semua alasan tu, double standard je. 

Nasihat aku akhir sekali, di atas jalanraya, kena sentiasa rendah diri. Nyawa orang beb atas jalan ni. Kereta kau besar ke peduli apa aku, toksah nak berlagak sangat, esok mati naik van jenazah jugak. Haha, jadi berhati-hatilah diatas jalanraya. Bersepah nyawa orang atas jalanraya ni.

Sekian, buat masa ni. Wassalam..

*statistik berdasarkan kiraan matematik sekolah rendah

Thursday, 7 May 2015

Bijak Menabung

Assalamualaikum w.b.t.

Seriously, lama betul tak update blog ni. Memang aku habis idea nak tulis apa dalam blog ni. Ditambah pulak dah masuk semester 5 ni berlambak-lambak assignment nak dibuat. Jadi, alhamdulillah malam ni aku berkesempatan untuk menulis entri kat sini. 

Dah masuk sem 5 ni, akal dah terarah untuk berfikir ke masa depan, apa akan dilakukan pada waktu akan datang, kerja dan keluarga. Memang ramai dah kawan-kawan yg bekerja malahan telah mendirikan rumah tangga. Semuanya memerlukan perancangan yang teliti bukan sahaja sekadar menetapkan matlamat, malahan usaha yang setimpal perlu dilakukan. Dalam pada menghabiskan sisa-sisa pengajian ni, aku banyak berfikir tentang pekerjaan yang sesuai dengan lulusan dan kudrat serta kemampuan aku. Bukanlah memilih tapi perancangan itu perlu.

Jadi, aku tertarik untuk menceritakan serba sikit mengenai buku yang aku beli dari Pesta Buku Antarabangsa di PWTC hari tu. Buku ni memang sesuai untuk dibaca bagi setiap peringkat umur. Aku agak tertarik dengan buku ni bukanlah sebab apa, mula-mula sekadar menghabiskan baucer buku, itulah niat aku. Rugi rasanya kalau tak dipakai, macam tahun lepas rugi rasanya baucer RM50 tak dipakai sebab dah rosak, biasalah lelaki. Apa-apa barang simpan dalam dompet, bila hujan basah. Maka rosaklah baucer tu. Jadi tahun ni, keseluruhan baucer aku gunakan untuk beli buku dan alhamdulillah, aku jumpa satu buku yang memang amat-amat berguna.

Tajuk buku tu adalah "Cukupkah Wang Anda" yang ditulis oleh Hajjah Rohani Datuj Hj Mohd Shahir. Tajuknya saja dah cukup menarik minat aku. So, aku bacalah. Buku ni memang banyak iktibar malahan panduan serta kepentingan menabung dan melabur duit. Aku tidaklah berminat untuk melabur sebelum ni. Satu dek aku masih belajar,belum ada sumber pendapatan lagi malahan berhutang pulak tu. Jadi bagi sesiapa yang ada masalah kewangan aku cadangkan supaya baca buku ni, insyaAllah dapat sedikit sebanyak ilmu mengenai tabungan untuk masa depan. Dari awal lagi Hajjah dah ceritakan tentang kepentingan menabung dan melabur dalam bukunya. Bagi aku, buku ni sangat-sangat membantu aku dalam menguruskan kewangan. Banyak kira-kira yang ditunjukkan dalam buku ni, jika mengikut disiplin dan rajin menabung. 


Jadi, korang semua patut beli dan baca buku ni. Memang menarik untuk dibaca. wassalam.

Friday, 19 September 2014

Broga Rock Temple

Assalamualaikum w.b.t.

Tau tak tempat selain Bukit Broga yang menarik untuk dikunjungi di Broga? Salah satunya adalah "Broga Rock Tample" yang terletak kira-kira 2km dari pekan Broga. Kalau dari Semenyih, kira-kira  5 km dari Bukit Broga tu tak silap laa. Ramai orang yang datang ke Bukit Broga tapi tak tahu ada satu lagi tempat menarik untuk dikunjungi di situ. Dalam tokong ni terdapat banyak binaan yang menarik dan cantik untuk dilihat. Setiap minggu pasti ramai yang datang untuk melihat dan bagi masyarakat buddha, mereka datang untuk upacara sembahyang malahan ramai juga orang melayu datang untuk menikmati keindahan suasana dan melihat arca-arca yang di bina di situ. First time aku datang bersama kawan-kawan sekampung masa jalan-jalan ke Semenyih. Dalam tokong ni terdapat banyak patung yang di bina termasuklah patung zodiak kalendar cina tu. Yang paling besar dalam tokong ni adalah patung dewa monyet yang terletak di puncak bukit. Memang awesome laa patung dewa monyet yang di bina seakan-akan melihat keadaan sekeliling Broga tu.

Hari tu saja bawak kakak aku singgah ke tokong tu. Gelabah juga dia sebab tak pernah datang tokong. Haha, kelakar jugak, tapi aku bawak jugak sebab nak bagi dia tengok sendiri tokong tu. Kami selalu sibuk jadi saja curi sedikit masa ketika selesai kelas memandu kakak untuk jalan-jalan ke situ. Katanya "eh, boleh ke bang masuk tokong ni? kang kena marah ke ape?" Haha, aku explain kat dia yang orang melayu pown ramai datang ke sini jalan-jalan. Kat sini ada beberapa gambar yg smpat ak snap dengan kakak aku.


Patung Dewa Monyet yang berada di puncak bukit di sini. Pengunjung boleh melalui jambatan gantung yang disediakan di sini dan pergi ke puncak untuk melihat patung yang paling besar di sini.



Kalau dari atas bukit ni, pengunjung boleh melihat dan menikmati pemandangan sekitar Broga. Memang cantik pemandangan dari atas ni.









Kalau hujung minggu, memang ramai yang datang mengunjungi tokong ni. Antara pengunjung yang datang termasuklah warga asing dan pelancong tempatan. Kebiasaannya mereka dari ekspedisi mendaki Bukit Broga dan terus berkunjung ke sini. Ok, sampai di sini saja dahulu. Wassalam.



Tuesday, 10 June 2014

Majlis Resepsi Cik Suriati

Assalamualaikum w.b.t

Wedding! Hari ni penulis pergi ke Majlis Resepsi Cik Suriati iaitu lecterur chemist kami masa diploma semester 1 dulu. Alhamdulillah sampai jugak jodoh lecterur kami. Majlis telah berlangsung di Kg Solok Duku, Masjid Tanah Melaka. Dah lama kami pesan kat cik Suriati kalau nak kahwin jangan lupa jemput kami sekali. Bukan apa, kami sangat akrab macam kakak dan adik. Dengan menaiki kereta, kami terus gerak ambik Mastura dan Firdaus, member kami masa diploma dulu. Firdaus dah tak sambung satu kursus dengan kami, agak lama tak jumpa Daus sejak tamat diploma lagi (walaupun rumah penulis dengan Daus satu negeri). Dah lah, malas nak cerita panjang-panjang. Ni ada gambar yang sempat penulis snap pakai kamera handphone. By the way, kedua mempelai sama padan n sama cantik. Dengan mengenakan baju putih, kedua pengantin sangat sepadan. Tahniah kepada Puan Suriati, moga kekal till jannah ok?



Inilah dia Firdaus. Member dulu ni masa diploma satu kelas dari sem 1 sampailah abis diploma.





Kami masa tengok acara persandingan kedua mempelai.


Sama cantik sama padan. Pakai baju putih nampak cantik.






Kek pun ikut bentuk molekul. Mentang-mentanglah power kimia. Haha




Kami daripada student perladangan dan Agroteknologi mengucapkan tahniah kepada Cik Suriati and may Allah give you happiness.

Wednesday, 21 May 2014

Segmen blogging + menang hadiah!


KLIK
BANNER UNTUK JOIN

Salam
1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk
beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan.
Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat
pemenang bertuah!

HADIAH:
USB
Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery
Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge
magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT:
29 MEI 2014
– Jam 11.59 malam